Recensie Carolien Sino Instituutsdirecteur Verpleegkundige Studies Hogeschool Utrecht

Recensie Carolien Sino Instituutsdirecteur Verpleegkundige Studies Hogeschool Utrecht

‘Spijkers in mijn huid’ neemt de lezer mee in de wereld van Judith van Leeuwen-Jans. Judith, wijkverpleegkundige, moeder van drie kinderen, en echtgenote, bruist van energie en ambities en staat midden in het leven als de diagnose MS aan haar deur klopt. Zonder aan te klagen wordt de lezer in een veertigtal korte verhalen geboeid door vlijmscherpe observaties van af en toe absurde situaties in de zorg. Hoewel Judith stelt dat de gezondheidszorg in Nederland over het algemeen goed geregeld is, beschrijft zij tenenkrommende situaties waar lering uitgetrokken kan worden voor zorgprofessionals. Zo beschrijft Judith naast prachtige voorbeelden van goede zorg, diverse schrijnende situaties van stuiten op onbegrip of niet serieus genomen te worden. De telefoniste en de uiterst onvriendelijke ‘zuster J.’ worden op een dusdanig wijze beschreven, dat geen enkele zorgprofessional zich hiermee zal willen identificeren. Leerzaam! Haar doel: een beter inzicht in de belevingswereld van de patiënt voor de zorgprofessional, lijkt zij hiermee ruimschoots te behalen. ‘Spijkers in mijn huid’ is geen zielig ervaringsverhaal, maar een verhaal van een veerkrachtige zorgprofessional die zelf patiënt werd en zichzelf vragen bleef stellen over hoe de zorg beter kan. De korte en bondige stijl laat geen lezer onberoerd. ‘Spijkers in mijn huid’ is hierdoor een pageturner en een aanrader voor zorgprofessionals (in opleiding).

 

Carolien Sino

Instituutsdirecteur Verpleegkundige Studies
Hogeschool Utrecht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *