Recensie van Professor Bernard Uitdehaag Neuroloog en directeur VUmc MS Centrum Amsterdam

Recensie van Professor Bernard Uitdehaag Neuroloog en directeur VUmc MS Centrum Amsterdam

Spijkers in mijn huid is een verhaal over wat het krijgen van de diagnose MS met je doet. Over het verliezen van de controle over je eigen leven. Judith van Leeuwen beschrijft in dit heel persoonlijke verhaal op een indrukwekkende wijze het ongeloof, de ontkenning en het uiteindelijk leren omgaan met een chronische ziekte. Dit zal voor veel mensen die in zo’n situatie terecht komen herkenbaar zijn.

Het bijzondere aan het verhaal van Judith is dat zij van zorgverlener veranderde in een zorgontvanger. Wat bij Judith gebeurde, hoor je vaak van zorgverleners die ernstig ziek worden. Aangewezen op het ontvangen van zorg zien zij wat er beter kan in de zorg.

We moeten als zorgverlener altijd het perspectief van de patiënt voor ogen houden e ons realiseren wat het betekent om patiënt te zijn. De trend is al jaren om de patiënt meer de regie te geven. Dat is goed en belangrijk, maar tegelijk moeten we als zorgverlener open blijven staan voor mensen die de regie op bepaalde momenten niet willen of kunnen nemen en dan moeten we hun schreeuw om hulp horen.

Het boek van Judith helpt om zorgverleners en zorgontvangers dichter bij elkaar te brengen.

Professor Bernard Uitdehaag                                                      

Neuroloog en directeur VUmc MS Centrum Amsterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *